Sopron – Fö tér

Sopron történelmi belvárosának szívében, a  Hotel Wollner****  több száz éves falai között, gyönyörű függőkertjében pihenve olykor megfeledkezik a látogató, hogy a hoteltől pár percnyi sétára, a forgalom zajától távol, számos látnivaló várja a Fő téren.

A hangulatos barokk Fő tér számos történelmi emlékkel, érdekes látnivalóval fogadja az arra járókat. A tér egyik legismertebb látványossága a Késmárki Thököly Éva Katalin és harmadik férje, Löwenburg Jakab adományából készült Szentháromság-szobor.

A téren találjuk a város jelképeként ismert, csodálatos körpanorámát nyújtó Tűztornyot is. Ez adott lakást a toronyőrnek, akinek nemcsak a tüzeket kellett figyelnie és jeleznie, hanem a közeledő ellenséget is. Jeleznie kellett, ha előkelő uraság közeledett a városkapuhoz, valamint akkor is, ha idegen borszállítmány közeledett.

A torony lábánál található Hűségkapu az 1921-es népszavazásnak állít emléket, mivel ekkor döntötték el a város lakói, hogy Magyarországhoz szeretnének tartozni.

Szorosan a várostoronyhoz építve áll a városháza. Az eklektikus stílusú épület Hinträger Móric és Károly tervei szerint 1896-ban, a millennium évében készült el. Az egykori polgármester, Dr. Soproni Turner Mihály egész alakos bronzszobrát, Kutas László alkotását születésének 120. évfordulóján, 1998-ban állították fel a városháza bejárata mellett.

A városházával szemben találjuk Sopron egyik leghíresebb épületét, a Storno-házat. A lakóházat 1872-ben vásárolta meg a svájci származású kéményseprő, festő és restaurátor Storno Ferenc. A Storno-dinasztia híres műgyűjtő volt; gazdag gyűjteményükben középkori kelyhek, kerámiák, keresztek, faragások, és értékes festmények láthatók.

A Fő tér 7. számú épületét Tábornok- és Lackner-háznak is ismerik. A tábornok elnevezés a 17. században itt lakott katonai parancsnokoktól származik, a Lackner pedig szintén néhai lakójáról, Lackner Kristóf, Sopron egykori polgármesterétől származik.

A Lackner-ház szomszédságában található impozáns épület egykori tulajdonosáról, Fabricius Endre városbíró, polgármesterről  kapta a nevét. A Fabricius-ház Sopron egyik legértékesebb, legnevezetesebb műemléke. Udvarát kétemeletes loggiák mellett a nyitott lépcsősor teszi különlegessé. Középkori pincetermében találjuk a római kőtárat ahol többek közt az egykor a római Capitoliumot díszítő Trias-szoborcsoportot is őrzik.

Szobafoglalással kapcsolatban, a múzeumok és látnivalók nyitva tartásáról kérdezze recepciónkat.

Tel.: +36/99/524-400
Cím:9400; Sopron, Templom u.20.
www.wollner.hu
wollner@wollner.hu