Páneurópai Piknik Emlékpark

Soprontól mindössze 10 km-re, a magyar-osztrák határon található és látogatható az Emlékpark, amely a német újraegyesítést elindító NDK határáttörés helyszíne.

Az 1989. augusztus 19-én, Sopronpusztán megrendezett páneurópai pikniken több mint 600 NDK-állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyílásának rövid pillanatát arra, hogy nyugatra szökjön, miután előzőleg röplapokon felhívták a figyelmüket a páneurópai piknikre.

A nemzetközi összefogással kialakított emlékhely ezt a történelmi eseményt mutatja be. A park sétányán kihelyezett tablókon korabeli fotókat láthatunk és újságcikkeket olvashatunk az eseményről, annak világvisszhangjáról. A vasfüggöny egy megmaradt szakasza, egy határőr figyelőtorony látványa teszik hitelessé a képet.

A 20. évfordulón avatták fel Melocco Miklós Európai szabadság cimű szobor csoportját, számos emléktábla, szobor, emlékfa, kopjafa, harangláb emlékeztet a kiemelkedő eseményre. Szabadtéri színpad, pihenő és étkező lehetőségek (padok, asztalok),  parkolóhelyek várják a látogatókat.

A határátkelőhely ma nyitott, autóval 2 méteres magasságkorlátozással hajthatunk át. 5-10 km-en belül érhető el a Fertő-tó, Fertőrákos, az ausztriai Mörbisch, Rust, St.Margarethen. Autóval, kerékpárral, de gyalog is kitünő kirándulási lehetőség az emlékhely és környéke.

GPS-koordináták: é. sz. 47.757243° k. h. 16.622357°

http://www.paneuropaipiknik.hu/files/terkep_letoltheto.pdf