Hotel Wollner **** Sopron
Hotel Wollner **** Sopron

Kismarton (Eisenstadt), Esterházy-kastély

 

https://esterhazy.at/hu

Burgenland tartomány fővárosa, Eisenstadt a Lajta hegység lábánál fekszik. Közel 14000 lakosával Ausztria legkisebb tartományi fővárosa. Az Esterházy hercegek régi lakóhelye ma is sok mindent nyújt az idelátogatónak.

Érdemes megnézni az Esterházy-kastély mellett a Hegyi templomot (Bergkirche), a Szt. Márton Dómot vagy a kastélyparkot,  az egykori barokk kertet, amelyet az 1800-as évek elején  építettek át angol tájparkká, a felújított üvegházaival. A Gloriette-tel egy kicsit közelebb kerülünk az éghez, valamint festői kilátás nyílik a városra. Mivel hegy tetejére építették, így lehetőségünk van lepillantani a burgenlandi lélek mélységeibe és halálosan beleszeretni a környékbe és annak szépségeibe. A Gloriette-t majd’ 200 évvel ezelőtt építtette  vadászkúriának  herceg Esterházy Miklós II. felesége, Mária Hermenegilde tiszteletére görög templom stílusában, eredetileg Mária-templomnak hívták.

A szabad város Eisenstadt mozgalmas történetre tekint vissza, amely ma is lenyűgözi látogatóit. A szabad város kifejezés a magyar történelemből ismert szabad királyi város kifejezésre vezethető vissza. Itt majdnem minden épületnek megvan a maga története, amelyet elmesélhetne. Csak időt kell rá szakítani és figyelmesen meghallgatni. Az Esterházy-kastélyban a vezetés során  önkéntelenül is a régmúlt időkben érezhetjük magunkat.
Ha a műemlékvédelem alatt álló történelmi belvárosban sétál az ember, tulajdonképpen csak arra vár, hogy egyszer  a híres zeneszerző, Joseph Haydn jön vele szemben, aki a várost az egész világon ismertté tette.
Burgenland tartomány fővárosában, Eisenstadtban a történelem mellett a kultúrának van fontos szerepe. A Nemzetközi Haydn Fesztivál, amely évente szeptemberben kerül megrendezésre, a várost a világ minden táján híressé tette. De a látnivalók is, mint az Esterházy-kastély vagy a Hegyi templom (Bergkirche) az egész világon egyedül álló Kálvária heggyel, amelyek a tartomány legjelentősebb kulturális műemlékei közé tartoznak, minden városvezetés csúcspontjainak tekinthetők.
A műemlékvédelem alatt álló történelmi belváros a város szíve. Több ezer látogató érkezik naponta a sétáló utcába kirakatokat nézegetni, bevásárolni vagy egy jó kávé mellett kikapcsolódni. Hagyja magát elvarázsolni a Haydn-városban, Eisenstadtban!

A történelem és a kultúra mellett a tartományi főváros ugyanúgy megfelel a a modern város követelményeinek, mint ahogyan a látogatók elvárásainak is.
Számos kávéház, étterem, üzlet és szórakozóhely teszi Eisenstadtot a hozzátartozó St. Georgen-nal és Kleinhöflein-nal élménnyé.

Kleinhöflein a város nyugati szélén fekszik, bortermelő hely kb. 1000 lakosa van.  A dombon álló, már messziről jól látható késő gótikus temploma  a 15. századból származik és Szt. Vidnek szentelték. Kleinhöflein évente június végén a társasági élet középpontjává válik akkor rendezik meg ugyanis a Borász Bucsút, amelynek során tíz napon át kóstólhatjuk a helyi borászok jobbnál jobb borait.

St. Georgen az a hely, amit Magyarországon  Villányhoz hasonlíthatunk. Számos Heuriger / borkimérés teszi az 1280 lakosú helyet egész Ausztriában ismertté. A Heuriger, olyan speciális családi borkimérés, amely csak bizonyos időszakokban tart nyitva pl. minden második hónapban 2 hétre, nem pedig egész évben. Alacsony árai, jó borai és egyszerű, ízletes ételei miatt közkedvelt vendéglátási forma Ausztriában.
St. Georgen jelképe az ún. Attila-kő, egy római sírkő a Krisztus utáni első évszázadból.


_CFT8959
_CFT8905
_CFT8885
_CFT8867
_CFT8880
Screenshot_20210919-194720_Photos
_MG_4570
FB_IMG_1470603215400
FB_IMG_1641421780342
FB_IMG_1640637202512
IMG_6980
IMG_6999
IMG_5838
Hall H I.e.Y
Recepció 3
slide4
Szoba 102 C
slide5
Belső udvar
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

elismeréseink

15
10
Booking.com 24
Booking.com 24.2
TravelM 23
TravelM 23.2